StumbleUpon sau nu StumbleUpon
Ai un blog sau un site a carui componenta vizuala (a se citi imagini, fotografii) este mai importanta decat continutul in format text? Atunci este cazul sa-ti analizezi pozitia fata de StumbleUpon si sa vezi unde te afli in raport cu aceasta aplicatie web pentru ca in cazul in care concluzia este de natura sa te apropie de ea sa demarezi imediat treaba pentru integrarea StumbleUpon in blogul ori site-ul tau.
Concret, ai de dat doua raspunsuri, intrebarile fiind:
Iata mai jos implicatiile prezentei tale online pe StumbleUpon dar mai intai cateva considerente despre aceasta aplicatie.
StumbleUpon este un agregator. Nu un un agregator de stiri, nu un agregator de imagini ci un agregator de orice. Practic orice pagina web din orice site sau blog, inclusiv homepage-urile lor pot fi inregistrate pe StumbleUpon. Acest lucru se realizeaza prin intermediul utilizatorilor sai, principiul de baza fiind recomandarea. Astfel orice utilizator poate introduce in sistem orice pagina web, recomandand-o celorlalti utilizatori.
Partea buna este ca nu exista moderatori care sa accepte sau dimpotriva, sa respinga propunerile celor care fac astfel de recomandari. Partea mai putin buna este ca toti utilizatorii sunt in egala masura moderatori ai recomandarilor facute de catre un utilizator, in cazul in care sunt expusi acelor recomandari, adica in cazul in care paginile web respective le sunt afisate.
Vizionarea unei pagini web de catre un utilizator se poate solda cu una din urmatoarele trei variante:
1. Thumb-up, echivalentul Like-ului de la facebook;
2. Thumb-down, echivalent pentru o reactie gen Dislike;
3. Stumble, afiseaza o noua pagina.
Cu cat o pagina va strange mai multe Thumb-up-uri, mai multe Like-uri, cu atat va fi afisata mai mult altor utilizatori. Cu cat o pagina va strange mai multe Thumb-down-uri, mai multe Dislike-uri, cu atat ea va fi afisata mai putin. Cu alte cuvinte continutul de calitate va avea intotdeauna de castigat. Ce anume? Vizualizari, bineinteles. In cazul in care o pagina nu primeste nici Like, nici Dislike, ea va primi in continuare sanse de a fi afisata altor utilizatori pana cand balanta va incepe sa incline intr-o parte sau in alta.
Cum trebuie sa arate o pagina web pentru a avea succes pe StumbleUpon?
In primul rand sa arate bine din punct de vedere estetic. Este o caracteristica general valabila in Internetul zilelor noastre dar pe StumbleUpon orice strambat din nas cu privire la aspectul general al unei pagini se poate solda cu un Dislike. Odata depasita aceasta temere, continutul trebuie sa se ridice la inaltimea oricarui nivel de asteptare. Cu cat acesta este mai mic, cu atat impresia va fi mai buna iar probabilitatea ca pagina sa primeasca Like va fi mai mare; cu cat nivelul asteptarii este mai mare, cu atat o pagina foarte buna va satisface aceasta asteptare iar Like-urile se vor strange in continuare.
Trebuie sa fie o pagina cu cat mai putine elemente vizuale care ingreuneaza parcurgerea ei rapida. Continutul trebuie sa fie logic si usor de urmarit. Succesul este asigurat intr-o proportie chiar mai mare de jumatate daca pagina respectiva contine imagini, cat mai mari, cat mai clare, cat mai relevante, asa incat decizia acordarii Like-urilor sa se faca intr-un timp cat mai scurt.
Din cele descrise mai sus rezulta ca site-urile bogate in fotografii au cea mai mare probabilitate sa fie apreciate si prin urmare sa fie afisate cat mai multor utilizatori. Site-urile si blogurile de fotografie, cele care contin retete, cele dedicate evenimentelor de tot felul sunt favorizate de comportamentul utilizatorilor. Dar nu numai, paginile care contin preponderent text pot fi si ele urmarite pana la capat daca beneficiaza de o organizare exemplara: titluri clare, subtitluri concise, vizibile si atractive pentru continuarea lecturarii informatiilor.
Munca bine facuta de catre editori isi va gasi intodeauna rasplata pe StumbleUpon. Exista insa si reversul medaliei. Munca bine facuta inseamna deseori si asteptari de la vizitatorii blogului/siteului. Si asa ajungem la intrebarea:
Sunt eu pregatit pentru StumbleUpon?
Daca bounce rate-ul nu este un indicator atat de important pentru tine, atunci poti sa te consideri pregatit pentru StumbleUpon. Trebuie sa fii constient ca tiparul comportamental al utilizatorilor de StumbleUpon exact la acest lucru se refera: saltul din pagina web in pagina web printr-un simplu click pe butonul dedicat. Tocmai continutul web impresionant inscris in StumbleUpon i-a atras pe utilizatorii sai, diversitatea continutului oferindu-le posibilitatea sa vada intotdeauna ceva nou. Chiar in cazul in care pagina vizualizata intr-un anumit moment este extraordinara din punct de vedere al continutului, tendinta utilizatorului de StumbleUpon este aceea de a apasa butonul Stumble ceea ce il arunca pe alt site.
Dar, din nou, o treaba bine facuta poate contracara aceasta tendinta. Cum il determini pe utilizator sa ramana la tine pe site? Oferindu-i aceeasi alternativa, dar locala. Afisandu-i un buton la fel de mare prin care il inviti sa vada alta pagina de pe blogul ori site-ul tau.