AdSense Direct – un nou mod de a-ti vinde reclama pe blog/site
Utilizatorii AdSense performanti au avut parte de o surpriza zilele acestea, inboxurile lor facand loc unui e-mail de informare din partea echipei Google AdSense, cu un mesaj cel putin promitator: Introducing AdSense Direct – a new way to sell your ad space.
AdSense Direct permite publisherilor care au aceasta optiune activata vanzarea oricarei unitati de anunturi din portofoliul lor catre un advertiser cu care publisherul se afla in contact direct, oferindu-i acestuia vizibilitate 100% din afisarile unitatii de anunturi, totul realizandu-se fara ca publisherul sa fie nevoit sa modifice vreo linie de cod ce deserveste zona respectiva de anunturi. Controlul unitatii de anunturi este astfel total atat din partea editorului cat si a advertiserului pe intreaga perioada de derulare a campaniei de reclama.
Printre beneficiile enumerate de echipa Google AdSense se numara
- usurinta crearii si administrarii acestor campanii direct din contul AdSense al publisherului;
- asigurarea platilor dupa acelasi calendar cu platile regulate ale veniturilor realizate de catre publisher;
- integrarea campaniei directe in contractul deja existent intre publisher si Google AdSense, respectiv intre advertiser si Google AdWords, presupunandu-se ca advertiserul este deja client Google;
- verificarea permanenta de catre Google a anunturilor afisate pentru a se asigura ca vizitatorii nu vor fi afectati de eventuale infectari accidentale cu malware.
Un detaliu legat de plati, acest tip de campanie are un cost pe zi de campanie si nu un cost per click. Iar campania derulata prin AdSense Direct nu poate avea o durata mai mare de 90 de zile. Comisionul Google este de 15% din valoarea campaniei. Iata un exemplu:
O campanie derulata intre 1 februarie si 31 martie (un total de 59 de zile de campanie) la un cost negociat intre publisher si advertiser de 100 lei pe zi va asigura publisherului un venit de 59 zile x 100 lei – 15% din valoare = 5.015 lei din cei 5.900 lei pe care advertiserul ii plateste catre Google in momentul cumpararii campaniei.
Platile se fac in aceeasi zi de 21 a fiecarei luni ca si pentru veniturile normale inregistrate de catre publisher in programul Google AdSense, corespunzator numarului de zile din luna precedenta in care a fost derulata campania. Astfel, pentru aceeasi campanie exemplificata mai sus, in data de 21 martie Google va vira 28 zile (februarie) x 100 lei – 15% din valoare = 2.380 lei; iar in data de 21 aprilie Google va vira 31 zile (martie) x 100 lei – 15% din valoare = 2.635 lei.
Google recomanda folosirea AdSense Direct pentru dealuri punctuale. In cazul in care campania ce urmeaza a fi implementata necesita segmentari repetate ale publicului tinta, Google recomanda utilizarea DFP (DoubleClick for Publishers) Small Business. De asemenea Google nu recomanda combinarea AdSense Direct cu DFP.